Od jakiegoś czasu w sklepach znaleźć można całkiem sporo naturalnych, tłoczonych soków. Na początku producentów takich soków nie było wielu, ale obecnie ich ilość dynamicznie się zwiększa. Nie ma się czemu dziwić, bowiem klienci bardzo chętnie kupują te soki, nie tylko z uwagi na smak, ale też i wiele składników odżywczych. Jak się bowiem okazuje, mają one znacznie więcej witamin i cennych składników odżywczych niż soki produkowane z koncentratów. Już nie wspominając o napojach które soki tylko udają, w jakich prawie cała zawartość to cukier, syrop glukozowy czy nawet barwniki i konserwanty.
Przy tłoczonych sokach wszystko wygląda inaczej, do nich praktycznie nic się nie dodaje. Owoce i warzywa są dokładnie myte, a później tłoczone w specjalnych prasach na zimno. To sprawia, że nie dzieje się nic z minerałami i witaminami, które nie są niszczone. Soki tego typu oferowane są w kilku wersjach.
Dużym zainteresowaniem się cieszą tak zwane soki jednodniowe, zamykane w butelkach zaraz po wyciśnięciu. Klienci sięgają też chętnie po wersje w workach z kranikiem. W takich przypadkach producent naturalnych soków używa dodatkowej pasteryzacji w temperaturze 82 stopni, co przedłuża okres ważności nawet do kilku miesięcy. Jeżeli więc ktoś lubi pić owocowe soki, to powinien wybierać te tłoczone. Są one pełne witamin i minerałów, bez żadnych sztucznych dodatków. A co najistotniejsze, mogą je pić wszyscy domownicy, bowiem takie soki bez problemów dawać można nawet małym dzieciom.